COMMUNICERENDE VATEN
Als hoeder en gastheer van het zitten ervaar ik het principe van communicerende vaten. Als ik me afstem op een deelnemer en de deelnemers zit in zijn hoofd, voel ik ook de neiging om naar mijn hoofd te gaan. Als de ander zichzelf niet helemaal belichaamd, ervaar ik dat als pijnlijk. De afwezigheid van de ander drukt zich af in mijn lichaam.

Als de deelnemer uitcheckt, voelt ik ook de neiging in mijn lichaam om uit te checken. Alleen ik ben echt klaar met het uitchecken. En heb mezelf getraind om me bewust te zijn van het uit checken. En er zijn zoveel sociaal wenselijke plekken in het veld waar ik heen kan gaan in het uitchecken. “Stel je niet aan…”, “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg…”, “Doe niet zo druk, raar, vervelend…”. “Je wil alleen maar aandacht…”, “Wie ben jij nou om…”.

Soms heb ik van de 8 deelnemers, 5 deelnemers die uitchecken. En daar zit ik dan, als communicerend vat. Ik ervaar dan angst om niet serieus genomen te worden, angst om buitengesloten te worden, angst om raar gevonden te worden, angst om niet vertrouwd te worden. Als hoeder van het zitten, vraagt dat van mij dat ik me bewust ben van die bewegingen in mijn lichaam.

En ik kan je zeggen dat is een pittig spanningsveld. Want als de ander uitcheckt, voelt hij zich onveilig. Bewust of onbewust. Tuurlijk kan iemand op zijn wolkje gaan zitten en de bypass aangaan en daardoor niet meer voelen dat het lichaam angst ervaart. Maar ik zit daar tegenover. Ik zit tegenover iemand die niet voor niets uitcheckt. Als ik dan wél mijn plek inneem nodig ik als het ware de ander uit, terug zijn lichaam en ruimte in te nemen. Maar degene had natuurlijk een reden om uit te checken. En daar begint dus het proces.

De uitgecheckte kan zijn angst zo niet herkennen, dat hij of zij denkt dat ik de oorzaak ben van de angst. Terwijl ik alleen maar spiegel. En de spiegel van communicerende vaten is niet vrijblijvend. Er gaat een kracht van waarheid en verbinding uit.

Ik merk dat ik hierin ook wel iets bijzonder doe. Ik wil een energetische verbinding voelen. Ik wil energetisch de liefde met de ander bedrijven. Ik ga niet voor minder. Dit proces gaat diep. Tot op instinctief matig niveau, van vechten en vluchten. Tot op echt het diepste niveau van verbinden. En dit moet je wel willen. Ben je er? Vul je jezelf? Neem je je plek in? Dan is er spelende, vrije en krachtig doorvoeld contact. Wat soms door-beweegt naar een gevoel van energetisch liefde bedrijven. Je kunt me hebben, als je er bent.

Ben je er niet, dan geef ik jou mijn verlangen naar contact. Dan neem ik een plek in waar jij je onbewust aan spiegelt. Dan wordt ik het vleesgeworden symbool, van hetgeen waar jij nou juist voor wegvlucht door uit te checken. Dat laatste moet je wel zien zitten. Zie je dat zitten? Dan kun je in het zitten je grootste innerlijke demonen bewust worden.

Zie je het niet zitten, dan vind je me wellicht gevaarlijk en hard. (Maar ben ik dat? Of spiegel ik dan jouw onbewuste hardheid?) ❤️🙏